Deze pagina is gebouwd op 06/15/2021 15:35:09 met de export van 06/15/2021 15:26:40

Er staat een stevige druk op de woningmarkt. De vraag is ongekend hoog, de gemeente zet in op het realiseren van een aanzienlijk bouwprogramma. Gemeente en marktpartijen kunnen dit alleen realiseren indien zij hierin samen optrekken. Onderzocht wordt welk deel daarvan nog in de bestaande bebouwde kommen kunnen worden gerealiseerd.
De gemeente is nu al actief betrokken bij een aantal locaties in met name Deventer, zoals het Havenkwartier, Sluiskwartier, Shitalocatie en van Heetenstraat. Maar ook de markt werkt aan diverse ontwikkelingen. Voorbeelden daarvan zijn de voormalig  Aupinglocatie, Senzora, Kop Handelskade, Roto Smeets en Geertruidentuin . De gemeente vervult hierin een faciliterende rol.

In aanvulling zal daarop ook buiten de bestaande bebouwing moeten worden gezocht. Een deel daarvan wordt ontwikkeld onder actieve regie van de gemeente. Voorbeelden daarvan zijn Steenbrugge, Tuinen van Zandweerd en Eikendal. De uitbreiding van Bathmen (Bathmense Enk, fase III)  wordt door marktpartijen gerealiseerd.

Voor het A1 Bedrijvenpark wordt inmiddels gewerkt aan de voorbereiding van het westelijke deel. Het oostelijk deel is praktisch helemaal uitgegeven.  Als de huidige vooruitzichten werkelijkheid worden en ook de uitgifte van het westelijk deel snel zal zijn gerealiseerd, is een standpunt nodig of, in aanvulling op de ruimte die ontstaat door transformatie van de bestaande terreinen, behoefte is aan een nieuw bedrijventerrein.
Modernisering en herinrichting van de oudere bedrijventerreinen Kloosterlanden en Bergweide kunnen belangrijke impulsen op het gebied van duurzaamheid, toegankelijkheid en leefbaarheid geven. Mogelijk kan het grondbeleid hier een faciliterende en stimulerende rol spelen.  Daarbij denken we aan de inzet van het instrument “erfpacht”.

Interessant daarin is ook de ontwikkeling binnen de Poort van Deventer, met daarin de (door)ontwikkeling van het S/Park en het Gasfabriekterrein.  We zien dit als een kansrijk gebied voor startups en hoogwaardige, innovatieve en duurzame bedrijvigheid. Hier liggen ook kansen voor een transferium nabij de A1 dat bijdraagt aan duurzame mobiliteit.

Belangrijk is het perspectief voor de bedrijfskavels aan de Westfalenstraat, waar zich het Cleantech Center Deventer vestigt. Hierdoor komt de huidige locatie van de Milieustraat aan de vierde havenarm vrij, wat ruimte biedt aan nieuwe watergebonden bedrijvigheid. Op die plek wordt een containerterminal ontwikkeld.

De vooruitzichten voor de sport- en leisurestrook langs de Holterweg zijn ook meer positief geworden. Hoewel het exploiteren van dergelijke functies in nieuwbouw lastig is, bestaat er vanuit de markt toch weer goede belangstelling.

Informatie over alle gemeentelijke projecten is te vinden op de site www.deventerverkoopt.nl .  Deze site wordt goed gevonden en bezocht. Dat komt ook doordat meerdere particuliere ontwikkelaars ook van deze site gebruik maken.

De financiële consequenties van de projecten waarvoor de gemeente Bouwgronden in Exploitatie heeft zijn opgenomen in grondexploitatieberekeningen, waarbij voorzieningen worden aangehouden voor verwachte verliezen voorzieningen en weerstandsvermogen voor mogelijke risico's. De omvang hiervan is gerapporteerd in de Jaarrekening 2020 en in meer detail in het MPG 2021.