Deze pagina is gebouwd op 06/15/2021 15:35:09 met de export van 06/15/2021 15:26:40

Inwoners melden overlast bij de politie of gemeente, zoals bij wijkmanagers, sociaal werkers en toezichthouders. Het kan gaan om geluids- of stankoverlast, vernielingen, pestgedrag en drugsoverlast. Hierdoor kan de leefbaarheid onder druk komen te staan. Het duurzaam oplossen van overlastproblematiek vraagt om maatwerk. Met onze partners werken we aan leefbare en veilige wijken en gaan we overlast tegen. In wijken en buurten werken professionals, zoals de wijkmanager, wijkbeheerder, wijk- en jeugdagent, jongerenwerker, bijzonder zorgteam, woningcorporatie en sociaal team, nauw met elkaar samen om de leefbaarheid te verbeteren en overlast te bestrijden.

Door intensief samen te werken signaleren we problemen vroegtijdig, kijken we naar achterliggende problemen en oorzaken en werken we aan duurzame oplossingen. Gezamenlijk worden interventies bepaald en uitgevoerd. Dit kan preventief, zoals het organiseren van activiteiten voor jongeren en aanpassingen in de openbare ruimte, curatief, zoals het inzetten van begeleiding, ondersteuning en zorg, maar ook repressief zoals intensiever toezicht en handhavingsacties. Met de politie zijn afspraken gemaakt over regulier toezicht. Ook vinden in overlastgebieden tussen maart en november maandelijks gecoördineerde handhavingsacties plaats. Die worden uitgevoerd in samenwerking met team toezicht en handhaving.

Gezien de positieve ervaringen met de pleinbeheerder op de Beestenmarkt afgelopen najaar, wordt voorgesteld om een extra duo toezichthouders beschikbaar te stellen dat specifiek aangewezen is voor overlastlocaties.

Programma (bedragen x €1.000)

2022

2023

2024

2025

Openbare orde en veiligheid – inzet duo boa’s

100

100